Blog psaný od srdce

K zamyšlení.....

17. 9. 2015 17:34
Rubrika: Nezařazené

     Všimli jste si, že umíme mluvit o narození, svatbách i rozvodech a vlastně i o pohřbech, ale samotné umírání jako by nebylo?

     Zmizely rituály, které se k němu pojily, neumíme odhadnout emoce ani dát najevo účast. Raději od tohoto tématu rychle pryč.

     Umírání v nemocnici nás přesvědčuje,že zemřít je jako zmáčknout vypínač. Světlo, život - cvak a konec :-(.

 

     Jak toto téma vnímáte vy?

 

za použití článku Pomoc v nejtěžší hodině - z magazínu MF dnes    

Zobrazeno 1109×

Komentáře

marta-el

Sama jsem byla přítomná umírání několikrát - jak u mých nejbližších (rodičů), tak i u dvou vzdálenějších příbuzných a pak také u několika "cizích" lidí v nemocnici, kde sloužím jako nemocniční kaplan(ka). Pokaždé to bylo jiné - někdy pokojné a téměř bezbolestné, jindy s velkým duchovním i fyzickým bojem. Naprostá většina nemocných si přeje zemřít doma, to vyplývá i z oficiálních průzkumů. Dle mé zkušenosti je nejdůležitější k tomu, aby se umírající necítili opuštěni, aby byli obklopeni lidmi, kteří je mají rádi a dokáží jim to dát najevo. Bohužel si stále ještě hodně lidí myslí, že člověk který nekomunikuje, nevnímá, ale to je nesmysl. Přibývá také možností domácí hospicové péče a to je moc dobře. I naše Charita usiluje o zřízení této služby, snad se to s Boží pomocí brzy podaří.

IrenaT

Díky vám, Marto, za svědectví i vaši nelehkou službu.

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio